KPM kerap bertukar tangan, pendidik bimbang masalah mental berlaku

Warga pendidik sekali lagi mengemukakan rayuan kepada Kementerian Pendidikan (KPM) agar meneliti semula penggunaan Sistem Pengurusan Identiti (idMe) yang mereka dakwa menjadi bebanan pada masa ini.

Banyak guru telah meluahkan kekecewaan mereka melalui media sosial, kerana mereka bimbang tidak dapat menyiapkan tugasan pengisian data pelajar sebelum akhir Januari ini. Tambahan pula, sistem tersebut masih mengalami masalah aksesibiliti sejak dilancarkan.

Seorang individu yang dikenali sebagai Pendakwah Teknologi turut mengambil inisiatif menguji laman web idMe setelah menerima aduan dari pendidik melalui Facebook. Beliau mengakui bahawa sistem idMe tersebut mempunyai pelbagai masalah dan memerlukan penambahbaikan.

KPM kerap bertukar tangan, pendidik bimbang masalah mental berlaku

“Sistem Pengurusan Identiti (idMe) yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia nampaknya memang bermasalah. Kepada Menteri KPM, Fadhlina Sidek, boleh tak saya nak mohon jasa baik Yang Berhormat (YB) untuk tolong selesaikan isu ini. Sudah ramai guru yang mengadu dan masalah ini sudah berlarutan terlalu lama,” katanya dalam hantaran Facebook pada Khamis.

Beliau turut menyatakan kekecewaannya terhadap masalah sistem yang tidak diselesaikan oleh KPM sejak tahun 2012, dan mengajukan pertanyaan mengapa masalah tersebut masih berterusan hingga tahun 2024. Beliau juga menyoroti isu kesukaran akses sistem yang telah berlarutan, menyebabkan banyak pendidik mengambil masa yang lama untuk mengisi data.

Dalam ruangan komen, warga maya berharap agar KPM mengidentifikasi punca masalah secara menyeluruh dengan mengambil kira pengurusan sistem secara menyeluruh dan kecekapan kakitangan untuk memperbaiki pelaksanaan sistem tersebut.

Seorang individu, Siti Aisyah, menyuarakan bahawa masalah idMe yang masih tidak dapat diakses dengan baik telah memberi kesan terhadap kesihatan mental warga pendidik. Dia menyatakan rasa kecewa dan hampir gila terkadang, kerana proses pengisian data idMe yang tidak kunjung selesai sehingga menyebabkan ketidaksempatan untuk bersama keluarga.

Seorang warga maya lain, Mohamad Yazid, memberikan komen sinis terhadap kementerian dengan menyatakan bahawa sebarang sistem yang melibatkan KPM sejak dulu lagi selalu mendatangkan kesulitan.

Untuk mencatatkan, idMe adalah sistem pengurusan identiti untuk pengguna KPM, merangkumi kakitangan dari Kementerian lain, agensi, institusi swasta, ibu bapa, pelajar, pendidik, pengusaha institusi pendidikan, dan orang awam.

Sistem ini dimaksudkan untuk menjadi medium utama penyimpanan dan pengesahan identiti pengguna KPM, serta sebagai pemangkin utama untuk Single Sign-On (SSO) dalam mengelakkan duplikasi pengguna dalam sistem pengurusan identiti.

IdMe juga menjadi laman utama untuk log masuk ke Modul-modul Sistem Bersepadu KPM yang dikenali sebagai MOEIS, termasuk sistem pengurusan awam, sistem pengurusan murid, sistem pengurusan institusi, sistem pengurusan pentaksiran, sistem pengurusan guru, dan sistem penubuhan dan pendaftaran institusi.

Baca Juga : ‘Kami belum nikah’ Puteri Sarah tepis tuduhan sudah kahwin dengan Andi