Kos hidup mahal di bandar, ini cara Sarah buat duit tampung belajar di kota

Pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) datang dari pelbagai latar belakang, tetapi matlamat mereka serupa – mencapai kejayaan untuk membanggakan keluarga.

Sarah Azrahi, seorang pelajar di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Selangor, turut memiliki matlamat serupa sambil menjalani kehidupan kampus dengan kegiatan berniaga.

Sarah, yang memiliki minat dalam dunia perniagaan sejak kecil, memulakan langkah bisnesnya semasa menjalani pengajian diploma dan meneruskannya sehingga tahun akhir ijazah sarjana muda.

Kos hidup mahal di bandar, ini cara Sarah buat duit tampung belajar di kota

Ketika dia masih kecil, ibu bapanya menjalankan perniagaan di kantin sekolah, dan Sarah sering membantu mereka, membentuk minatnya terhadap bidang perniagaan.

“Saya jual kek, biskut, dan macaroon sejak tingkatan satu. Saya mahu cari duit sendiri untuk poket dan tak mahu bergantung pada ayah semasa belajar,” katanya.

Wanita berusia 27 tahun itu menceritakan bahawa semasa pengajian diploma, dia dan kawan baiknya memilih untuk tinggal di luar kolej, memerlukan mereka untuk mencari pendapatan sendiri.

Bagi meringankan beban kewangan, mereka memasak dan menjual sandwic telur dan cheezy wedges di kalangan rakan kolej mereka setiap malam.

Ketika menghadapi kesukaran kewangan semasa diploma, Sarah pernah menjual kek di kantin tempat ibu bapanya bekerja.

Sebagai seorang yang aktif dalam dunia perniagaan, dia kemudian meneruskan dengan menjual produk seperti gummy viral, walaupun awalnya menghadapi cabaran dalam pemasaran atas talian.

“Saya kena kecam kerana produk saya cair semasa penghantaran kepada pelanggan. Tetapi sekarang, alhamdulillah, makanan yang saya jual sudah sampai Sabah dan Sarawak,” katanya.

Sarah bersyukur kerana bisnesnya semakin maju, terutama dalam penjualan gummy yang kini mencapai lebih 5,000 unit sebulan.

Meskipun enggan mendedahkan jumlah keuntungan, dia menekankan rasa syukur kerana bisnesnya dapat menyokong yuran pengajian sendiri.

Sarah kini lebih fokus pada penjualan gummy dan ‘cekelat’ kayangan, dan dengan pengikut yang semakin bertambah di TikTok, dia berharap dapat memberi inspirasi kepada lebih ramai anak muda untuk berusaha mencari pendapatan sendiri, walaupun ketika sedang menuntut ilmu.

Baca Juga : Inilah pesawat paling kurang penumpang, hanya dua orang saja