Keputusan tinggal di laut tepat, ini luahan pasangan ‘bahagia’

Suami isteri dari Florida, Amerika Syarikat, memiliki rancangan yang unik untuk mengisi sisa hidup mereka dengan pengembaraan ke seluruh dunia melalui pelayaran kapal persiaran.

John, 76, dan Melody Hennessee, 64, sebelum ini menjual segala harta benda mereka tiga tahun lalu dan memperoleh motorhome untuk mengelilingi negara.

Namun, John akhirnya merasakan kebosanan memandu motorhome, seperti yang dinyatakan oleh isterinya.

Keputusan tinggal di laut tepat, ini luahan pasangan 'bahagia'

Mereka kemudian terpandang iklan di Facebook (Fb) yang mempromosikan pelayaran selama 274 hari dengan kapal persiaran Royal Caribbean, dan tanpa ragu, mereka membuat keputusan untuk menyertai pelayaran tersebut.

Kini, pasangan ini menjelajahi dunia di atas kapal persiaran, mengikuti pelayaran yang membawa mereka ke Republik Dominika dan destinasi menarik lainnya, termasuk Australia, New Zealand, dan Pasifik Selatan.

“Kami tidak lagi terikat dengan gadai janji atau perbelanjaan rumah. Tidak lagi perlu membayar insurans kenderaan, insurans harta tanah, atau bil utiliti,” ungkap John.

Pasangan ini terus berpindah dari satu kapal ke kapal lain, yang sudah dijadualkan hingga Disember 2024.

Walau bagaimanapun, tidak lama lagi, mereka akan menetap dalam kediaman yang lebih kekal di atas kapal persiaran kediaman bernama Villa Vie.

Kapal ini unik kerana 30 peratus daripada penumpangnya adalah ‘penduduk tetap’.

Villa Vie akan menjalani pelayaran mengelilingi dunia setiap tiga tahun sekali.

Namun, kehidupan di atas kapal ini tidak datang dengan harga yang murah.

Harga penginapan untuk sebuah kabin bermula dari AS$99,000 (sekitar RM458,667), dan ini belum termasuk bayaran bulanan sekitar AS$8,000 (kira-kira RM37,064).

Baca Juga : “Suami rupanya dah buat hubungan kelamin dengan pengasuh anak sebanyak 8 kali..”