Jangan “jual nama” Agong untuk kepentingan politik peribadi, amaran Istana Negara

Istana Negara memandang serius perbuatan pihak tidak bertanggungjawab yang menggunakan nama atau membabitkan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dan institusi itu untuk menyebar berita palsu bagi kepentingan politik atau peribadi.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata Istana Negara sentiasa memantau kenyataan tidak benar oleh beberapa individu kepada media yang menggunakan nama dan menyebarkan foto Sultan Abdullah dan Istana Negara melalui applikasi WhatsApp.

“Tindakan yang tidak bertanggungjawab sedemikian bukan sahaja mencemarkan kredibiliti Yang di-Pertuan Agong dan Istana Negara, malah boleh menimbulkan kegusaran rakyat serta menggugat ketenteraman dalam negara dari pelbagai sudut.

“Istana Negara, jika mendapati perlu, tidak akan teragak-agak untuk melaporkan kepada polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia bagi tindakan lanjut bawah Seksyen 211dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia,” katanya dalam kenyataan.

Istana Negara juga menyarankan rakyat agar tidak mudah panik dan percaya dengan berita palsu yang tersebar.

Istana Negara turut menyarankan agar berita-berita palsu ini tidak dikongsi bersama untuk mengelakkan tindakan oleh polis dan SKMM.

Sumber :

#agongkita #royal #malaysia #istananegara #pressrelease #kenyataanmedia

Posted by Istana Negara on Sunday, October 4, 2020