‘Itulah baju kegemaran arwah, sedih tengok’

“Baju yang baru dibelinya itu adalah baju kegemarannya. Seorang rakan memberitahunya bahawa dia ingin membawa pulang baju tersebut ke kampung,”

kata Taufik Mohd Zain, 58, bapa saudara kepada remaja lelaki yang meninggal dunia selepas terjatuh dari tingkat 34 sebuah kondominium di Kampung Baru, Kuala Lumpur, semalam.

Kejadian tragis tersebut berlaku kira-kira pada pukul 8 malam semalam, di mana Adly Zarkasyi Alzafry, 18 tahun, disebut telah memanjat pagar balkoni untuk mengambil baju-T yang tergantung sebelum terjatuh.

'Itulah baju kegemaran arwah, sedih tengok'

Akibat kejadian tersebut, penuntut semester satu Diploma Teknologi Maklumat di Universiti Kuala Lumpur (UniKL) itu meninggal dunia di tempat kejadian.

Taufik memberitahu bahawa dia mengetahui peristiwa itu apabila menerima panggilan daripada ahli keluarganya.

“Pada masa itu, saya berada di rumah di Perlis. Saya terkejut apabila diberitahu bahawa anak saudara saya terjatuh dari bangunan, jadi saya meminta anak saya yang berada di Kuala Lumpur untuk pergi ke kondominium tersebut.

“Kejadiannya bersamaan dengan ketibaan keluarga Kasyi (Adly Zarkasyi) di Perlis petang semalam. Dia tidak dapat mengikut keluarganya kerana masih ada kelas dan seharusnya dia pulang ke kampung dengan bas esok.

“Tetapi siapa sangka kejadian ini berlaku, menyebabkan kematian beliau,” katanya semasa ditemui di pekarangan Institut Perubatan Forensik Negara (IPFN) Hospital Kuala Lumpur hari ini.

Menurut Taufik, kali terakhir dia bertemu dengan arwah, yang juga anak sulung daripada tiga beradik itu, kira-kira sebulan lalu.

Apabila ditanya mengenai sifat arwah yang akan diingati, Taufik berkata, arwah sangat rapat dengannya dan merupakan seorang yang periang, berani, dan suka mencabar.

“Ibu bapa arwah masih bersedih dengan kejadian ini yang menimpa anak mereka,” katanya, sambil menyatakan bahawa jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam TTDI Jaya, Shah Alam, setelah proses bedah siasat selesai.

Sebelum ini, Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya, menyatakan bahawa polis menerima laporan kejadian pada pukul 8.17 malam.

Baca Juga : Orang puas hati pendatang asing rogol wanita tempatan kena penjara 13 tahun