Ini amaran terakhir kepada Houthi dari US dan sekutu

Dua belas negara, yang diketuai oleh Amerika Syarikat (AS), memberikan amaran kepada kumpulan Huthi Yaman semalam mengenai akibat yang bakal dihadapi jika mereka tidak segera menghentikan serangan laut yang semakin menggugat perdagangan global.

Pentadbiran Presiden Joe Biden menggambarkan kenyataan bersama dari negara-negara tersebut, termasuk Britain, Jerman, dan Jepun, sebagai amaran terakhir sejauh mana beliau mempertimbangkan kemungkinan tindak balas tenteranya terhadap Huthi.

Kumpulan Huthi, yang mendapat sokongan dari Iran dan mengawal sebahagian besar wilayah Yaman termasuk ibu kota Sanaa dan sebahagian besar pantai Laut Merah, dilaporkan terlibat dalam penembakan kapal-kapal yang didakwa berkaitan dengan Israel sebagai tanda solidariti dengan rakyat Palestin di Semenanjung Gaza.

Ini amaran terakhir kepada Houthi dari US dan sekutu

“Mesej kami kini jelas, kami menyeru agar serangan ini dihentikan segera, dan kami menuntut pembebasan kapal dan krew yang ditahan secara tidak sah.

“Pihak Huthi akan menanggung akibatnya sekiranya mereka terus mengancam nyawa, ekonomi global, dan aliran bebas perdagangan di laluan perairan di rantau ini,” menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh Rumah Putih.

Seorang pegawai kanan dalam pentadbiran Biden menyatakan bahawa walaupun kenyataan itu tidak menjelaskan secara terperinci bentuk akibat yang akan dihadapi oleh Huthi, namun mesej yang disampaikan sangat jelas.

“Saya tidak menjangkakan bentuk amaran yang lain. Saya rasa kenyataan ini sudah menyatakan ketegasannya,” kata pegawai itu kepada pemberita.

Pegawai tersebut menjelaskan bahawa Biden telah berunding dengan pasukan keselamatan negaranya pada 1 Januari lalu semasa bercuti di Kepulauan Virgin AS untuk menentukan tindakan pilihan ekoran serangan Huthi.

Britain, sebagai sekutu rapat AS dalam isu keselamatan, juga telah mengeluarkan amaran menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri, Rishi Sunak, yang menyeru agar Huthi menghentikan serangan ke atas kapal di perairan tersebut.

“United Kingdom (UK) akan sentiasa mengambil tindakan untuk mempertahankan kebebasan pelayarannya,” tandas Sunak dalam akaun media sosialnya.

Sebelum ini, AS telah menghantar kapal pengangkut pesawat ke perairan tersebut dan mengumumkan pakatan tentera laut untuk melindungi pergerakan di Laut Merah, yang menyumbang 15 peratus perdagangan global menurut angka Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

UK pula telah menempatkan kapal pemusnah Tentera Laut Diraja, HMS Diamond, untuk memperkukuh kehadiran British di kawasan teluk tersebut.

Pada Ahad, tentera AS melaporkan bahawa mereka telah menenggelamkan tiga bot Huthi susulan serangan ke atas kapal kontena gergasi Denmark, Maersk. Kumpulan Huthi, sebaliknya, melaporkan kematian 10 pejuang mereka dalam insiden tersebut.

Pada Rabu, Huthi mengumumkan serangan terbaru mereka, yang dilaporkan melibatkan lebih daripada 20 serangan setakat ini, ke atas sebuah kapal pengangkut yang mempamirkan bendera Malta, yang didakwa menuju ke wilayah Palestin yang diduduki.

Baca Juga : Babak berkemban, Zila Bakarin dakwa rakaman 15 tahun lalu