Ini 5 senarai syarikat berbayar tertinggi di Malaysia

Untuk individu yang sedang menjalani proses pencarian pekerjaan baru atau yang berkeinginan untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai gaji dalam pasaran pekerjaan.

Berikut adalah tinjauan rinci tentang beberapa syarikat di Malaysia yang dikenali kerana menawarkan bayaran yang tertinggi.

Maklumat ini diperoleh dari sumber-sumber terpercaya seperti Glassdoor dan LinkedIn, menyediakan gambaran yang komprehensif untuk membantu individu membuat keputusan yang lebih baik dalam hal pencarian pekerjaan dan perancangan kerjaya.

Ini 5 senarai syarikat berbayar tertinggi di Malaysia

1. Shell Malaysia – Gaji Purata RM10,675

Shell Malaysia menawarkan gaji purata sebanyak RM10,675, berdasarkan maklumat dari 335 kakitangan yang mengambil pelbagai jawatan dalam syarikat ini.

Dengan lebih daripada 6,000 kakitangan di Malaysia, Shell beroperasi dalam industri minyak dan gas.

Terdapat pelbagai peluang pekerjaan di Shell, termasuk Program Siswazah Shell, Penasihat Laporan & Kesedaran, dan peranan sebagai Pemimpin Komersial.

2. PETRONAS – Gaji Purata RM6,900

PETRONAS menawarkan gaji purata sebanyak RM6,900, berdasarkan data dari 1,250 kakitangan yang melibatkan 455 jawatan pekerjaan.

Sebagai syarikat minyak dan gas kebangsaan Malaysia, PETRONAS menekankan tanggungjawab sosial dan kelestarian dalam kemajuan masyarakat.

Syarikat ini mencari bakat untuk jawatan seperti Jurulatih Teknikal, Pengurus Pemasaran, dan Pengurus Pengurusan Risiko.

3. Nestlé Malaysia – Gaji Purata RM6,300

Nestlé Malaysia menawarkan gaji purata sebanyak RM6,300, berdasarkan 225 gaji daripada 120 jawatan pekerjaan.

Sebagai syarikat makanan dan minuman terbesar di dunia, Nestlé mempunyai lebih daripada 5,000 kakitangan di Malaysia.

Pelbagai peluang pekerjaan terdapat dalam bidang seperti Pengarah Media, Pengurus Brand, dan Penguatkuasaan Jaminan Kualiti.

4. CIMB Group Holdings – Gaji Purata RM6,100

CIMB Group Holdings menawarkan gaji purata sebanyak RM6,100, berdasarkan maklumat dari 575 kakitangan yang melibatkan 570 jawatan pekerjaan.

Sebagai bank universal ASEAN terkemuka, CIMB Group mempunyai lebih daripada 17,000 kakitangan di Malaysia.

Syarikat ini membuka peluang pekerjaan untuk jawatan seperti Pegawai Pelaburan, Penganalisis Data, dan Penolong Pentadbir.

5. Maybank – Gaji Purata RM5,650

Maybank menawarkan gaji purata sebanyak RM5,650, berdasarkan data daripada 780 kakitangan yang melibatkan 300 jawatan pekerjaan.

Sebagai penyedia perkhidmatan kewangan terkemuka di Malaysia, Maybank mempunyai lebih daripada 46,000 kakitangan di seluruh negara.

Peluang pekerjaan terdapat dalam bidang seperti Pengurus Produk, Pengurus Perniagaan Pinjaman, dan Penganalisis Perdagangan.

Baca Juga : Ingatkan sampah sekali lelaki ni jumpa sesuatu buat dia jadi jutawan