Ingatkan suka-suka conteng muka sekali rupanya ini hal sebenar terjadi

“Orang selalu mengejek kerana wajah saya ada tanda lahir dan memanggil saya ‘kumbang’, tetapi saya maafkan mereka kerana mungkin mereka tidak memahami bahawa ini adalah anugerah dari Allah SWT,” kata Nuraneesa Umairah Mohamad Isa.

Kanak-kanak berusia 11 tahun itu, yang mempunyai tanda lahir di dahi, mata, hidung, dan pipi, telah menarik perhatian di media sosial selepas gambar dan videonya dikongsikan di akaun TikTok milik ibunya, baru-baru ini.

Nuraneesa Umairah berkata, tanda lahir berwarna hitam itu dianggapnya sebagai pemberian Allah, dan dia menerimanya dengan baik serta reda, tetapi tidak dapat menafikan bahawa dia masih bersedih dengan ejekan orang di sekelilingnya.

Ingatkan suka-suka conteng muka sekali rupanya ini hal sebenar terjadi

“Memang malu apabila orang mengejek, tetapi saya tidak marah kerana memiliki tanda lahir ini; sebaliknya, saya bersyukur kerana Allah memberikan saya keunikan yang membezakan saya daripada orang lain. Mungkin di dunia ini orang melihat saya tidak comel, tetapi di syurga, pasti saya akan cantik.

“Walaupun saya telah diminta untuk menjalani pembedahan untuk mengeluarkan tanda lahir, saya memberitahu ibu saya bahawa saya tidak mahu menghapuskan semuanya kerana ini adalah pemberian Allah. Jika semuanya dibuang, saya tidak akan lagi kelihatan seperti diri saya sendiri.

“Jika ada orang yang masih ingin mengejek saya, biarlah. Saya sudah maafkan mereka dan saya harap mereka tidak akan lagi mengejek saya,” katanya.

Sementara itu, ibunya, Nazira Mohamed Samsuri, 37, berkata, Nuraneesa Umairah adalah seorang anak yang kuat dan sentiasa bersabar menghadapi ejekan orang. Dia sentiasa memaafkan dan tidak memendam dendam terhadap ejekan yang melukai hatinya.

“Saat pertama kali melihat anak saya selepas melahirkan, saya hanya terdiam dan tidak memikirkan apa-apa, tetapi di dalam hati saya, saya merasa bersyukur kerana ini adalah rezeki saya.

“Tidak ada rasa penyesalan atau sedih yang saya rasakan; sebaliknya, kami sangat menyayangi Nuraneesa Umairah.

“Namun, saya berasa sedih apabila mendengar anak saya dihina, malah ada yang bertanya kepada saya sama ada suami saya pernah membunuh monyet semasa saya mengandung Nuraneesa Umairah, atau mandi selepas melihat gerhana, yang menyebabkan anak saya mendapat tanda lahir,” katanya.

Nazira berkata, walaupun pemeriksaan menunjukkan bahawa tanda lahir pada wajah Nuraneesa Umairah tidak serius atau membahayakan, atas nasihat doktor, mereka memutuskan untuk mengeluarkan tanda lahir itu secara berperingkat demi masa depan anak mereka.

Nuraneesa Umairah kini telah menjalani empat pembedahan secara berperingkat untuk mengeluarkan tanda lahir tersebut.

“Anak saya sebenarnya bersedih dan malu apabila orang mengejeknya, malah yang lebih tua juga sering bercakap mengenai tanda lahirnya.

“Tanda lahir anak saya adalah tebal dan berbulu. Kami bersetuju untuk menjalani pembedahan tersebut dengan persetujuan anak.

“Sebelum itu, saya telah bertanya kepada orang agama kerana saya risau mengubah ciptaan Allah, tetapi mereka memberitahu saya bahawa ia adalah dibenarkan jika keadaan itu merosakkan atau mendatangkan malu kepada anak.

“Anak saya juga bersetuju untuk membuang bahagian yang terlalu ketara tetapi ada bahagian yang dia mahu diselamatkan,” katanya.

Nazira berkata, dia memilih untuk berkongsi kisah Nuraneesa Umairah di TikTok agar orang ramai menerima kekurangan individu lain dan tidak melihat kelainan sebagai sesuatu yang aneh.

Baca Juga : Isteri hilang ingatan, suami tekad jaga bersungguh-sungguh tak fikir kahwin lain