Ibu Bapa culas bayar yuran, lelaki dedah yuran tertunggak PASTI cecah RM15,000

Isu yuran pengajian di Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) menjadi perhatian apabila beberapa ibu bapa dan penjaga dianggap mengabaikan tanggungjawab mereka, sehingga menjejaskan pengurusan premis tersebut.

Seorang individu yang dikenali sebagai Mukminin Taslam mendedahkan bahawa Pasti di kawasannya terpaksa menanggung hutang sebanyak RM15,000 kerana beberapa ibu bapa tidak melunaskan bayaran yuran.

Mukminin Taslam menyuarakan keprihatinan terhadap kesukaran yang dihadapi oleh pihak pengurusan Pasti, dan menyoroti bahawa ibu bapa yang tidak membayar yuran sepatutnya menyedari impak negatif yang ditanggung oleh premis tersebut.

Pendedahan individu ini disiarkan menerusi satu hantaran di laman Facebook cikgu Mohd. Fadli Salleh.

Mohd. Fadli turut memberikan pandangan, mengakui bahawa isu tunggakan yuran bukanlah perkara baharu di kalangan Pasti.

Beliau mengkritik tindakan beberapa ibu bapa yang mampu tetapi tidak menjelaskan yuran.

Keadaan ini boleh memberikan kesan negatif terhadap pengurusan Pasti, termasuk pembayaran sewa, utiliti, dan elaun guru-guru.

Dalam kenyataannya, Mohd. Fadli menyuarakan kehairanan terhadap keadaan di mana ibu bapa mungkin mampu menaiki kenderaan Honda, tetapi tidak memenuhi tanggungjawab mereka dalam pembayaran yuran pengajian anak-anak.

Beliau memberi gambaran keadaan serupa di tadika swasta yang akan mengambil tindakan segera jika yuran tidak dibayar.

Mohd. Fadli menegaskan bahawa perlunya ibu bapa yang menghantar anak ke Pasti menyedari tanggungjawab mereka dan menjelaskan hutang yuran.

Beliau mengajak mereka untuk merenung kesan yang mungkin timbul terhadap pendidikan agama anak-anak mereka jika isu ini tidak diselesaikan.

Seruan ini ditegaskan dengan harapan agar ilmu yang diajar di Pasti dapat memberi manfaat yang sepatutnya kepada anak-anak yang menerima pendidikan di sana.

Baca juga: “Mak cakap duit UMNO haram”, remaja tolak duit sumbangan disampaikan Asyraf Wajdi