Hidup makan hasil gaji bini tapi 3 kali curang menduakan isteri

Masalah kecurangan dalam rumah tangga terus berulang, tidak kira sama ada dilakukan oleh suami atau isteri.

Seorang wanita menghadapi nasib yang sama apabila menghadapi kecurangan suaminya yang berulang kali ‘dihidu’ buat kali ketiga.

Melalui laman Facebook Tanya Peguam, si isteri mendedahkan bahawa kecurangan suaminya masih belum mencapai tahap yang kritikal, namun ia telah berulang kali berlaku dengan wanita lain.

Hidup makan hasil gaji bini tapi 3 kali curang menduakan isteri

“Baru-baru ini, suami saya didapati curang buat kali ketiga dengan seorang janda yang mempunyai seorang anak. Setakat ini, belum mencapai tahap zina.

Hubungan rahsia suami akan semakin diketahui oleh isteri lambat laun. -Gambar hiasan

“Perbuatan suami hanya sebatas dating, pertukaran mesej di WhatsApp, atau komen di media sosial yang tidak sesuai dengan peranan seorang suami.

“Dengan mudahnya, suaminya melakukan ujian pasaran, berbicara manis, dan bertindak seperti ‘playboy’ (didapati di WhatsApp dan media sosial),” ujarnya.

Menurut wanita tersebut, beliau telah memberikan peluang kepada suaminya untuk berubah kerana masih menyayangi perkahwinan mereka. Namun, segala pengorbanan yang telah dilakukan seolah-olah tidak dihargai, malah disalahgunakan apabila suaminya masih terus berulang kali melakukan perbuatan yang sama.

“Rasa kecewa amat mendalam. Gaji suami hanya RM1,500, manakala gaji saya tiga kali ganda lebih tinggi. Secara keseluruhan, saya banyak membantu dari segi kewangan suami.

“Pada mulanya, saya membantu dengan ikhlas dan bersikap kompromi. Tetapi apabila tingkah laku suami tidak berubah, saya menjadi tidak ikhlas dan sering marah,” ujarnya.

Selain itu, usaha beberapa kali untuk berpisah sebelum ini juga gagal apabila terpengaruh dengan rayuan suami yang manis.

Walau bagaimanapun, belakangan ini, wanita itu merasakan kehilangan kepercayaan dan keraguan apabila suaminya masih tidak berubah.

Keadaan ini mendorongnya untuk mempertimbangkan semula perjanjian taklik perkahwinannya sebagai langkah untuk berpisah dengan suaminya jika perbuatan yang sama berulang.

“Saya beberapa kali meminta suami untuk menceraikan saya kerana rasa ragu dan kehilangan kepercayaan. Tetapi dia menolak dengan alasan masih menyayangi dan kasihan kepada anak perempuan kami yang berusia 3 tahun 6 bulan.

“Saya berfikir untuk mengubah taklik bagi menjamin kehidupan saya (saya juga mahu hidup bahagia). Jika suami melakukan perbuatan yang sama sekali lagi, akan jatuh talak,” katanya.

Dalam soalan yang sama, wanita ini juga bertanya tentang langkah yang perlu diambil untuk mendapatkan pengesahan mahkamah mengenai taklik yang dikenakan.

Menjawab persoalan tersebut, seorang peguam syarie, Nurul Halida menjelaskan bahawa taklik boleh dikenakan semula di mahkamah syariah jika terdapat pelanggaran pada perjanjian sebelumnya.

“Mahkamah tidak akan sahkan taklik yang belum melanggar perjanjian. Ini adalah berbahaya jika puan tidak menyedari perbuatan curang suami.

“Ayat formal itu harus dilafazkan oleh pelafaz. Sebaiknya, puan membuat aduan di pejabat agama mengenai perangai suami. Perceraian adalah langkah terakhir. Hentikan segala tanggungjawab terhadap suami,” katanya memberi penjelasan.

Taklik adalah perjanjian yang dibuat oleh suami selepas akad nikah mengikut Hukum Syarak seperti yang diperuntukkan dalam akta, enakmen atau Ordinan Undang-Undang Keluarga Islam Negeri.

Menurut portal Jabatan Bantuan Guaman, cerai taklik adalah pernyataan cerai yang berkaitan dengan janji yang telah dibuat oleh suami selepas akad nikah dilaksanakan.

Secara umumnya, taklik tersebut dikenakan jika suami meninggalkan isteri lebih daripada enam bulan tanpa memberikan nafkah baik secara fizikal atau emosi.

Pemisahan berdasarkan taklik juga boleh diambil jika suami melampau atau mendatangkan kemudaratan kepada isteri.

Baca Juga : Untung bersih Maybank meningkat kepada RM9.35 Billion, siap umum berita baik untuk pelanggan Maybank