Harga cecah RM100k, lelaki ini beli dulu harga RM80 pokok keladi emas 916

Memiliki pokok hiasan seperti keladi eksotik seakan-akan menjadi kegilaan ramai ketika ini sehingga ia menjadi fenomena dalam urusan penjualan.

Harga pokok ini dikatakan mampu mencecah ribuan ringgit dan jangan terkejut kerana ada yang sanggup berhabis wang ringgit demi hobinya itu.

Menurut laporan Kosmo, seorang penjual baka keladi import memiliki pokok keladi Alocasia New Guinea Gold yang digelar keladi emas 916 dengan harga mencecah RM100,000. Biar betul? Harga dah macam Honda Civic.

Pemiliknya yang bernama Muhamad Fathi Mat Jat memberitahu pada lima tahun lalu, dia membeli sebatang pokok jenis itu pada harga RM80 sahaja untuk dijadikan induk kepada seorang wanita dari Kuala Lumpur.

Baca Juga : Kegilaan rakyat Malaysia dengan pokok Keladi Emas 916 kini cecah ratusan ribu sepokok

Harga cecah RM100k, lelaki ini beli dulu harga RM80 pokok keladi emas 916

Kini, induk yang saya miliki setinggi 2.7 meter dan mengikut pasaran harganya lebih RM100,000.

Katanya, induk ini mampu menghasilkan sebanyak 2,000 anak pokok. Buat masa ini, Fathi masih belum mempunyai hasrat untuk menjualnya lagi.

Keladi ini memiliki keunikan tersendiri apabila tekstur batang pokoknya berwarna kuning ke­emasan sehingga digelar keladi emas 916 dalam kalangan peminatnya

Induk ini mampu menghasilkan sehingga 2,000 anak pokok sekali gus dan saya bagaimanapun tidak berhasrat untuk menjualnya.

Pada mulanya, ia hanyalah sekadar hobi apabila dia menanam pokok tersebut dirumahnya. Bagaimanapun, dia kini telah menjadi seorang pembekal baka keladi yang ‘rare’ di Kelantan.

Baca Juga : (VIDEO) Elon Musk nak tanam chip dalam otak manusia

Ismail Sabri beri bayangan PKP akan kembali, varian Omicron makin mengganas

Gara-gara susah bayar hutang, wanita ini nekad cetak muka penghutang di buku yassin