Hanya sebab anaknya autism, keluarga Adam dihalau keluar dari rumah sewa, ini luahan bapa…

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Hanya sebab anaknya autism, keluarga Adam dihalau keluar dari rumah sewa, ini luahan bapa… autism spectrum autism symptoms autism test what is autism signs of autism autism awareness month autism speaks autism spectrum disorder high functioning autism [/bg_collapse]

 

“Sebagai ibu bapa yang mempunyai anak istimewa, kami sudah cuba lakukan yang terbaik termasuk membawa Adam meron.da dalam kereta berjam-jam sekiranya jiran mempunyai mesyuarat atau hal penting yang lain,” kata Iman Wan Tuck Meng, 55, bapa kepada Adam Wan Mun Yu, 20, yang disahkan sebagai autis.tik atau gang.guan kurang da.ya tum .puan dan hiperaktif (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sejak berusia dua tahun enam bulan.

Mereka sekeluarga diberi no.tis keluar dari rumah sewa di sebuah taman perumahan di Shah Alam selepas tuan rumah dikatakan tidak ta.han menerima ad.uan daripada sege.lintir jiran yang menda.kwa Adam bisi.ng dan ke.rap men.jerit.

Menjelaskan hal itu, Iman berkata, dia tidak menyalah.kan jiran berkenaan kerana bukan semua orang mema.hami keadaan Adam.

“Ini adalah kehidupan bagi mereka yang ada anak istimewa macam Adam dan saya percaya ramai keluarga yang ada anak sama pun menga.lami nasib seb.gini.

“Adam memang bi.sing, tetapi dia bukan bi.sing hari-hari, sebelum ini kami pernah ada jiran yang baik dan boleh terima keadaan Adam tetapi ia bergan.tung kepada nasib.

“Sama juga jika kita mempunyai jiran yang bi.sing, kerap ber.gaduh suami isteri atau ma.buk, mesti kita pun tidak suka, tetapi kita boleh kawal keadaan ini dan berbeza dengan Adam yang kita tidak boleh kawal,” katanya kepada Harian Metro, hari ini.

Hanya sebab anaknya autism, keluarga Adam dihalau keluar dari rumah sewa, ini luahan bapa... autism spectrum autism symptoms autism test what is autism signs of autism autism awareness month autism speaks autism spectrum disorder high functioning autism

Menurutnya, dia sudah beberapa kali cuba menjelaskan keadaan Adam kepada jiran tertentu tetapi ia agak sukar kerana mungkin mereka tidak mema.hami dengan jelas menge.nai aus.time.

“Saya pernah bin.cang dan cakap, mula-mula pindah sini saya cuba berbaik-baik dengan jiran dan menceritakan keadaan anak saya.

“Saya cuba hantar makanan, buat baik dengan mereka tetapi itulah mereka tetap tidak boleh terima walaupun bi.sing sedikit, jadi nak buat macam mana.

“Cuma saya tidak sang.ka mereka dapat mempenga.ruhi tuan rumah sehingga kontr.ak se.wa rumah tidak diper.baharui selepas genap setahun menye.wa dan kami kena pindah hujung bulan ini,” kata bapa anak tiga itu.

Iman berkata, pada mulanya dia p.lik kenapa kon.trak sewa rumah itu tidak mahu diperbaharui sedangkan dia tidak pernah tertinggal membayar sewa dan rumah dijaga elok.

“Sehinggalah saya mendapat tahu daripada sumber memberitahu tuan rumah sudah tidak tahan menerima ad.uan daripada jiran mengenai kela.kuan Adam.

“Tapi tidak mengapa, mereka juga ada h.ak untuk hidup aman seperti orang lain dan saya minta maaf kepada sesiapa yang terke.san dengan kelakuan Adam,” katanya.

Ditanya adakah Adam akan menjerit setiap masa, Iman berkata, Adam memang suka menjerit tetapi bukan setiap masa dan tidak berhenti.

“Jika tidak berhenti, pasti dia sudah tiada suara. Tetapi Adam akan menjerit dalam tempoh 30 minit dan mengetuk meja, tetapi ia tidak berlaku setiap hari.

“Setiap kali jiran memberitahu dia mempunyai mesyuarat, ada kerja dan berulang kali mengingatkan saya supaya memastikan Adam tidak bising, saya akan membawa Adam meronda dalam kereta selama berjam-jam.

“Kita sudah buat apa yang termampu, tetapi saya tidak sangka mereka boleh melaporkan hal ini kepada tuan rumah,” katanya.

Bagaimanapun, Iman berkata, dia tidak menyalahkan jiran berkenaan 100 peratus tetapi apa yang ingin disampaikan, dia sekeluarga sudah melakukan yang terbaik untuk semua pihak.

“Ibu bapa yang ada anak istimewa ini kita ada had, kita pun manusia, ini anak kita, ibarat nak ke kiri salah, nak ke kanan pun salah dan saya percaya ramai keluarga tertekan dengan keadaan ini.

“Macam saya sudah biasa dan boleh terima, tetapi ramai ibu bapa tertekan sehingga ber.ga.duh dan ber.ce.rai be.rai, inilah saya nak bagi kesed.aran.

“Ibu bapa yang ada anak istim.ewa ini pun perlu ada banyak kesa.baran, bukan salah mereka ditakdirkan begini, jadi kita kena terima ujian sebegini dan jangan salahkan sesiapa,” katanya.

Menurutnya, dia juga pernah dihalau keluar dari restoran kerana Adam bising sehingga mengganggu pelanggan lain menikmati makanan mereka.

“Disebabkan inilah, sebagai ibu bapa kepada anak istimewa macam Adam ini, saya selalu ambil berat mana kita nak makan, tempat kita nak pergi, rumah nak sewa kerana tidak semua orang memahami keadaan ini,” katanya.

Tonton:

BACA JUGA : Saham Meta jatuh, Mark Zuckerberg kini di tangga 14 senarai manusia terkaya

Cikgu sekolah didakwa rogol 13 pelajar sekolah sehingga ada yang lahirkan bayi

Penerima vaksin Sinovac dicadang terima 2 suntikan penggalak