Guna inhaler boleh batalkan puasa ke? Kalau lelah macamana?

Akan tetapi jika ada sesuatu seperti air atau darah yang masuk ke dalam jauf, maka puasanya terbatal.

Seterusnya bagi orang yang puasanya terbatal disebabkan perkara tersebut, hendaklah menahan diri (daripada perkara-perkara yang membatalkan puasa) pada siang hari yang berbaki, demi menghormati bulan Ramadan, dan dia wajib menggantikan (qadha’) puasa pada hari itu.

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik sekiranya dia dapat menangguhkan terlebih dahulu urusan mencabut giginya itu sehingga malam hari atau selepas bulan Ramadan.

Apa hukum cabut gigi masa puasa? Ini penjelas bekas mufti

Kesimpulan

Berdasarkan kepada perbahasan dan perbincangan di atas, Zulkifli berpendapat bahawa mencabut gigi di siang hari bagi orang yang berpuasa adalah diharuskan dan puasanya masih dikira sah.

Akan tetapi dengan syarat dia hendaklah berusaha semampu mungkin mengelakkan daripada menelan darah atau apa-apa cecair yang keluar semasa proses cabutan gigi itu.

Seterusnya, Zulkifli menyarankan agar dia hendaklah membersihkan mulutnya dengan berkumur-kumur, agar tidak ada tidak ada sesuatu pun daripada darah mahupun ubat-ubat yang digunakan ketika proses mencabut gigi, masuk ke dalam jaufnya.

Selain daripada itu, Zulkifli juga menyarankan jika tiada keperluan mendesak untuk mencabut gigi dengan segera, maka menangguhkan terlebih dahulu urusan tersebut sehingga malam hari atau selepas bulan Ramadhan adalah lebih baik.

Baca juga: “Aku izin suami nak kahwin lain tapi masalahnya dia cari skandal bini-bini orang”