Gila, saintis dah boleh ramal bila tarikh kiamat?

Memang pening bila ada orang boleh tahu bila tarikh kiamat?

tapi kali ini lain sikit, bukan perlu untuk kita percaya tapi ia berkaitan dengan fakta dan kajian yang diperolehi.

Satu kajian baharu meramalkan bahawa spesies manusia akan pupus dalam masa 250 juta tahun lagi dan jauh lebih awal sekiranya aktiviti pembakaran bahan api fosil tidak dikekang, lapor portal berita MailOnline.

Kajian  berdasarkan simulasi komputer oleh pasukan saintis Universiti Bristol itu menyatakan, Bumi berdepan kepupusan sejagat yang juga akan menghapuskan semua hidupan mamalia.

Sekiranya terdapat hidupan di muka Bumi ketika itu sekali pun, ia perlu beradaptasi kepada  suhu antara 40 darjah Celsius hingga 70 darjah Celsius, kata mereka.

“Paras karbon dioksida juga dijangka melonjak dua kali ganda berbanding sekarang. Manusia bersama spesies mamalia lain akan pupus disebabkan ketidakupayaan untuk mengeluarkan haba melalui peluh bagi menyejukkan badan,” kata penyelidik kanan merangkap ketua kajian tersebut, Dr. Alexander Farnsworth.

Menurutnya,  dalam masa 250 juta tahun lagi, semua benua di Bumi akan bercantum untuk membentuk sebuah benua ‘super’ dikenali sebagai Pangea Ultima.

Hasil kajian turut mendapati hanya sekitar lapan hingga 16 peratus daripada tanah di Bumi sesuai untuk didiami spesies mamalia ketika itu, namun kebarangkalian besar bahawa semua spesies tersebut akan pupus.

“Hanya mamalia yang benar-benar unik berpotensi untuk terselamat,” jelas Farnsworth.

Kajian tersebut diterbitkan dalam jurnal Nature Geoscience pada Jumaat lalu.

Baca juga : Ini jawapan Kid Din kenapa buang penyanyi Search