Fenomena pelik di langit Vietnam sempat dirakam ‘pilot’ ini

Ketika menaiki pesawat, pemandangan dari ketinggian membuatkan semua yang ada di darat nampak seperti kerdil.

Fenomena ini menjadi lebih menakjubkan ketika penerbangan dilakukan pada waktu malam, di mana beribu-ribu titik cahaya bergemerlapan menerangi benua.

Namun, melalui perkongsian viral di laman TikTok, seorang juruterbang telah mendedahkan fenomena aneh yang memunculkan pelbagai spekulasi di kalangan orang ramai.

Fenomena pelik di langit Vietnam sempat dirakam 'pilot' ini

Dalam video tersebut, kelihatan gugusan cahaya yang terang menyinari kawasan hutan tebal ketika pesawat berada pada ketinggian sekitar 35,000 kaki dari aras laut.

“Jika seseorang pernah naik kapal terbang waktu malam dan melalui atas Vietnam, mereka akan melihat cahaya terang ini.

Ketika di sini, pesawat berada pada ketinggian 35,000 kaki dari aras laut. Apa yang sebenarnya cahaya itu?” kata juruterbang yang dikenali sebagai Uncle Bear.

Pemandangan luar biasa ini mendorong orang ramai membuat pelbagai spekulasi dan mencari penjelasan.

Antara komen warga maya termasuk spekulasi tentang konsert healing di tengah alam, sambil ada yang berseloroh menyatakan bahwa mungkin ada “lip lap” dalam pasokan tenaga elektrik di Vietnam.

Namun, seorang warga maya yang lebih berpengetahuan dalam bidang tersebut memberikan penjelasan yang sebenarnya.

Menurutnya, lampu yang terang itu sebenarnya dipasang di ladang buah naga di Vietnam. Lampu tersebut berfungsi untuk menarik serangga yang berperan sebagai ejen pendebungaan bagi tanaman buah naga.

Warga maya yang lain turut berkongsi pengalaman mereka berada berdekatan dengan ladang buah naga tersebut semasa melancong ke Vietnam.

Mereka menguatkan bahawa lampu-lampu tersebut memang menjadi pemandangan biasa, memberikan pengetahuan baru kepada mereka tentang cara penjagaan ladang buah naga di tempat tersebut.

Baca Juga : Memang kerja gila, bila kereta diubah suai tanpa tayar