Dokumen harta luar negara didakwa milik keluarga Daim pula terdedah, ratusan juta ringgit nilainya

Seorang pembekal perkhidmatan di Kepulauan Cayman telah membongkar dokumen yang mengaitkan keluarga majikan Malaysia dan bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin dengan kepercayaan luar negeri yang belum didedahkan, melibatkan aset bernilai beratus-ratus juta ringgit.

Pendedahan tersebut berlaku ketika Suruhanjaya Anti Korupsi Malaysia (MACC) sedang menjalankan penyelidikan mengenai sumber kekayaan Daim selepas Pandora Papers oleh Consortium Investigative Journalism (ICIJ) pada tahun 2021.

Dengan merujuk kepada dokumen ICIJ, bahawa isteri Daim, Toh Puan Naimah Khalid, dan kedua-dua anak lelaki mereka, Muhammad Amir Zainuddin dan Muhammad Amin Zinuddin, adalah pemegang keuntungan dana lepas yang dikenali sebagai ZA Trust, dengan aset kira-kira US$ 52.56 juta (RM244.06 juta) pada tahun 2020.

Dokumen harta luar negara didakwa milik keluarga Daim pula terdedah, ratusan juta ringgit nilainya

Portal berita itu juga menyatakan bahawa jumlah tersebut melampaui nilai aset kepercayaan lepas yang dikaitkan dengan Daim, yang dilaporkan bernilai kurang daripada £ 25 juta (RM148.26 juta).

ZA Trust didakwa menerima pinjaman US$49 juta (RM227.53 juta) daripada Adam Zeta Trust, walaupun tujuan pinjaman atau pemilik Adam Zita Trust tidak diketahui.

Dokumen yang bocor tersebut kononnya berasal dari Genesis Trust & Corporate Services Ltd, sebuah syarikat di Kepulauan Cayman yang menyediakan perkhidmatan seperti pembentukan syarikat, pendaftaran perkongsian, perkhidmatan kepercayaan, dan perkhidmatan direktori.

Berdasarkan laporan kewangan,bahawa nilai ZA Trust meningkat secara signifikan pada tahun 2020 hasil daripada revaluasi pelaburan yang tidak disenaraikan, yang termasuk saham dalam tiga syarikat luar negara, iaitu Branworth Holdings Limited, Copperfield Investment Holdings Ltd, dan Straits Properties Holding Limited.

Tiga syarikat ini dilaporkan mempunyai hartanah di Amerika Syarikat dan United Kingdom, dan struktur kepemilikan mereka melibatkan penyertaan di syurga cukai dan lapisan trust, menjadikan pemilik sebenar sukar untuk dikenal pasti.

Dua daripada tiga syarikat tersebut mempunyai hubungan dengan Daim melalui individu yang dikenali sebagai Francis Donald Ventura. Kedua-dua syarikat yang dimiliki oleh Ventura juga berkait rapat dengan dua trust luar negara, salah satunya berkongsi bangunan pejabat yang sama dengan firma yang menguruskan trust keluarga Daim di Kepulauan Cayman.

Ventura, yang disenaraikan sebagai pengurus bagi Yayasan Ilham, yang ditubuhkan oleh Naimah pada tahun 2016, memiliki kedudukan pengurus oleh Amir dan Amin pada tahun 2017.

Dokumen-dokumen rekod pematuhan yang didakwa bocor daripada Genesis Trust menunjukkan bahawa pemilik keuntungan ZA Trust dianggap “berisiko tinggi” kerana hubungan mereka dengan Daim.

ICIJ telah menghubungi Genesis Trust untuk mendapatkan respons terhadap dokumen yang didakwa bocor. Walau bagaimanapun, Malay Mail tidak dapat mengesahkan dokumen tersebut secara bebas, tetapi telah mencuba menghubungi peguam Tan Sri Tommy Thomas yang mewakili Daim dalam tuntutan undang-undangnya terhadap penyelidikan MACC yang sedang berlangsung.

“Tiada komen. Sila tanyakan secara langsung kepada mereka,” kata bekas peguam jeneral kepada Malay Mail. Malay Mail juga cuba menghubungi Daim dan keluarganya serta MACC untuk mendapatkan maklum balas.

Baca Juga : Pembangkang seperti hilang arah, Kerajaan Perpaduan bergerak atas landasan tepat