Dah umur jejak 62 tahun boleh beranak, cantik dan sihat, ini rahsia Michelle Yeoh

Tidak ada yang tidak mengenal dengan sosok Tan Sri Michelle Yeoh, bintang kelahiran Ipoh, Perak yang telah mencipta nama di Hollywood.

Kejayaannya meraih gelaran Pelakon Wanita Terbaik pada Anugerah Akademi (Oscar) ke-95 pada Mac tahun lalu, menjadikan Yeoh sebagai bintang Asia pertama yang meraih trofi unggul dalam kategori tersebut sepanjang sejarah Oscar.

Walau berusia 62 tahun, keanggunan dan kecergasannya masih memukau, membuatnya kelihatan anggun, langsing, dan ‘fit’ seperti orang muda.

Dah umur jejak 62 tahun boleh beranak, cantik dan sihat, ini rahsia Michelle Yeoh

Isteri kepada bekas Ketua Pegawai Eksekutif Ferrari, Jean Todt, ini bukan hanya dikenali dengan ketangkasan aksi lagak ngeri di layar perak, tetapi juga kecantikan yang memukau setiap mata yang memandang.

Untuk menjelaskan rahsia di sebalik keanggunan pelakon Everything Everywhere All At Once ini, South China Morning Post berkongsi beberapa faktor yang menyumbang kepada pengekalan kecergasan dan kecantikan Michelle Yeoh.

1) Latihan fitness:

Michelle Yeoh gemar melakukan senaman kardio dan tai chi, yang tidak hanya melatih keseimbangan tetapi juga kekuatan, fleksibiliti, dan ketenangan dalaman.

Rutin ini disertakan dengan berjalan kaki hingga 10km sehari dan berlatih yoga selama dua jam setiap hari, yang menurutnya membantu membuatkan kulitnya kelihatan berseri.

2) Rutin penjagaan kulit wajah:

Kulit flawless dan glowing Michelle Yeoh diperoleh melalui rutin penjagaan wajah harian.

Kecuali memastikan kulitnya kekal terhidrat dengan pelembab, Yeoh juga sentiasa menggunakan sunscreen untuk melindungi kulit dari kesan buruk cahaya matahari dan menggunakan masker.

3) Diet sihat:

Yeoh memilih mengambil makanan dalam ‘portion’ kecil sepanjang hari dan memberi tumpuan pada makanan berasaskan tumbuhan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Kepentingan kesejahteraan keluarga, terutama dalam konteks sejarah diabetes, membuatnya mengehadkan pengambilan gula dalam makanannya.

Kesukaannya terhadap makanan Asia, termasuk mi ayam, nasi Padang, dan laksa kari, juga turut memberikan sumbangan kepada diet sihatnya.

Baca Juga : Disyaki ada unsur khianat, rumah ahli parlimen DAP dibakar