Biar betul Datuk Rosyam cadang ni, pusat pelacuran untuk warga asing kenapa…

Datuk Rosyam Nor, seorang pelakon dan usahawan, berpendapat bahawa adanya pusat pelacuran dapat membantu mengatasi jenayah rogol yang melibatkan warga asing di negara ini.

Pernyataan tersebut dibuatnya dalam podcast Hitam Putih Kehidupan yang dimuat naik ke TikTok Suhan Channel.

Rosyam berpendapat bahawa pusat pelacuran dapat menjadi “kemudahan” bagi warga asing lelaki yang kebanyakannya telah meninggalkan isteri di negara asal mereka.

Biar betul Datuk Rosyam cadang ni, pusat pelacuran untuk warga asing kenapa...

Menurutnya, kehadiran tiga juta pendatang yang bekerja di negara tersebut, yang kebanyakannya lelaki, mungkin memerlukan saluran untuk memenuhi keperluan seksual mereka.

“Sekarang ini pendatang yang datang ke negara ini ada lebih kurang tiga juta yang bekerja di negara kita. Isteri semua tinggal. Namanya pun lelaki.

Kalau dia tak, tak apa, faham maksud saya? Tak keluarkan (hubungan kelamin dengan pasangan), dia nak ‘tonjol’ kat mana?” ujarnya.

Rosyam meyakinkan bahawa kekurangan saluran untuk memenuhi keperluan seksual warga asing lelaki ini dapat membawa kepada peningkatan jenayah seperti rogol.

“Dia tengok anak bini kita, anak dara kita lalu. Silap-silap, dia rogol anak dara kita. Dia boleh jadi sampai ke tahap itu sebab benda ini kan bermain dengan (fikiran).

Mereka pun pun duduk di sini, malam-malam tak ada kerja, tengok benda sama juga. Tengok porno juga. Jadi, bila ada rumah pelacuran itu, sekurang-kurangnya mereka pergi bayar di sana,” tambahnya.

Namun, Rosyam menekankan bahawa pandangan tersebut hanyalah pendapat peribadinya, dan dia meminta penonton untuk membuat penilaian sendiri.

Respons terhadap pandangan Rosyam adalah campuran, dengan beberapa menyokong dan yang lain menolak pandangannya.

Beberapa menganggap cadangannya sebagai tindakan yang boleh menambah dosa, sementara yang lain mengkritik pendapatnya dan melihatnya sebagai pandangan yang keliru.

Baca Juga : Pemandu Kembara halang ambulans terima kecaman teruk dari netizen