Betul ke pesilat Terengganu maut kena tendang? Polis buka cerita sebenar

Berita sedih mengejutkan peminat sukan tempatan hari ini dengan kematian pesilat SUKMA Terengganu, Wan Muhammad Haikal Wan Hussin, yang meninggal dunia selepas terkena tendangan daripada pihak lawan semasa menyertai pertandingan di Seremban. Kematian beliau disahkan pada jam 1.20 pagi ketika dirawat di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ), dan pihak keluarga diberitahu mengenai kejadian tersebut pada jam 5.30 petang semalam.

Ketua Polis Daerah Seremban, ACP Mohamad Hatta Che Din, menjelaskan bahawa kematian pesilat tersebut tidak berkaitan dengan unsur jenayah, dan hasil bedah siasat menunjukkan mangsa meninggal dunia akibat pendarahan otak. Kes ini diklasifikasikan sebagai kes mati mengejut.

“Dia pendarahan dalam otak secara ringkasnya. Mungkin kaki terkena dekat leher semasa pertandingan. Tiada unsur jenayah, ini mungkin salah langkahlah semasa pertandingan,” kata ACP Mohamad Hatta Che Din kepada Buletin TV3.

Betul ke pesilat Terengganu maut kena tendang? Polis buka cerita sebenar

Polis akan memanggil beberapa saksi, termasuk pihak penganjur dan pihak lawan, untuk membantu dalam siasatan. Jurucakap Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Daerah Seremban menjelaskan bahawa Allahyarham sudah tidak sedarkan diri selama 20 minit di tempat kejadian dan diberikan rawatan resusitasi kardiopulmonari (CPR).

“Sebaik kami tiba, pasukan mengambil alih pesakit serta merta, terus mengaktifkan AED serta alat bantuan pernafasan BVM dan oksigen kepada pesakit itu. Selepas memberi satu renjatan melalui AED pesakit terus dibawa ke HTJ untuk rawatan susulan, dan dalam masa yang sama CPR masih lagi diteruskan sehingga tiba di hospital,” jelas jurucakap APM.

Allahyarham, yang berusia 21 tahun, adalah anak keempat dari lima beradik dan berada di Seremban untuk Pra SUKMA sejak Jumaat.

Baca juga: Memang pahit tapi itulah hakikat, lambakan warga asing di TBS punca siapa?