Bahaya kalau jadi kat anak kita, netizen berang ibu bapa cuai biar anak naik motor elektrik atas jalanraya

Sebuah video viral di media sosial Indonesia memaparkan detik-detik sebuah motosikal elektrik yang membawa tiga kanak-kanak bertembung dengan sebuah motosikal lain, mengakibatkan mereka terpelanting di atas jalan, seperti yang dilaporkan oleh portal berita Okezone semalam.

Kejadian ini berlaku di Bogor, wilayah Jawa Barat. Berdasarkan rakaman dari televisyen litar tertutup (CCTV), dua kanak-kanak dan seorang budak yang lebih kecil kelihatan menaiki kenderaan tersebut tanpa memakai topi keledar.

Motosikal yang mereka naiki tiba-tiba membelok ke arah kanan tanpa memastikan keadaan keselamatan terlebih dahulu.

Bahaya kalau jadi kat anak kita, netizen berang ibu bapa cuai biar anak naik motor elektrik atas jalanraya

Tindakan ini menyebabkan motosikal lain yang dikendalikan oleh seorang wanita merempuh motosikal kanak-kanak tersebut, mengakibatkan mereka tercampak di atas jalan.

Walaupun dua daripada kanak-kanak tersebut segera bangun selepas terjatuh, budak yang lebih kecil dihempap oleh motosikal yang dinaikinya.

Orang ramai yang berada di tepi jalan dengan cepat membantu mangsa, yang dilaporkan tidak mengalami kecederaan serius.

“Sila berhati-hati menggunakan motosikal elektrik. Awasi kanak-kanak bawah umur yang menunggang motosikal elektrik,” demikian keterangan dalam video tersebut.

Video ini telah menjadi viral dan mendapat pelbagai komen dari netizen. “Biarlah menjadi pengajaran. Saya sering melihat kanak-kanak menunggang motosikal elektrik di atas jalan raya.

Semoga ini menjadi pengajaran kepada ibu bapa agar tidak lagi membenarkan kanak-kanak menunggang motosikal elektrik,” komen seorang netizen.

“Ibu bapa perlu memberikan perhatian lebih mengenai perkara ini. Saya sebagai pengguna jalan raya sering berasa terganggu dengan kanak-kanak yang menunggang motosikal elektrik secara tidak bertanggungjawab,” tambah netizen yang lain.

Baca Juga : Kerajaan Arab Saudi buka tempat yang dilaknat nabi sebagai tempat pelancongan