Asalnya nak perangkan rambut bagi nampak kacak, tapi lain pula jadinya

Individu yang berani mengambil risiko dalam fesyen atau penampilan pasti layak mendapat pujian.

Salah satu contoh terbaru adalah seorang pemuda yang mencipta perubahan warna rambutnya, yang turut menarik perhatian netizen di aplikasi TikTok.

Dalam video yang dikongsi, pemuda tersebut terlihat berada di sebuah salun rambut, menyuarakan hasrat untuk mewarnakan rambutnya menjadi blonde.

Asalnya nak perangkan rambut bagi nampak kacak, tapi lain pula jadinya

Beliau memperlihatkan sekeping gambar contoh sebelum memulakan proses mewarnakan rambut.

“Saya nak buat warna blonde. Nak warna ni, boleh ke? Saya nak buat rambut dengan kening sekali. Boleh?” ujar pemuda itu sambil menunjukkan gambar contoh kepada seorang penggaya rambut.

Dalam video berdurasi lebih sebanyak satu minit itu, pemuda ini memaparkan proses mewarnakan rambutnya, termasuk pemakaian warna pada bulu keningnya.

Penggaya rambut itu akhirnya mendedahkan hasil transformasi pada akhir video.

Walaupun video ini telah mendapat lebih setengah juta tontonan dan menjadi viral di TikTok, netizen yang meninggalkan komen nampaknya kurang bersetuju dengan penampilan terbaharu pemuda itu.

Kebanyakan daripada mereka menyindir penampilan baru ini dan menganggapnya tidak bersesuaian.

Dalam ruangan komen, beberapa netizen menganggap warna rambut pemuda itu menyerupai watak monyet Wukong dari China.

Beberapa komen malah menyorakkan dan menyamakan hasil akhir dengan Wukong, dengan beberapa pelayar TikTok menyatakan bahawa wajah pemuda itu kelihatan seperti menyesal apabila melihat rambutnya yang baru.

Video tersebut tidak hanya mendapat sambutan di TikTok, malah telah disebarkan ke laman X dan menerima lebih daripada 200,000 tontonan.

Komen di laman tersebut turut menyoroti pandangan yang sama, dengan beberapa netizen menilai bahawa gaya rambut blonde tidak sesuai dengan ciri muka Nusantara atau Asia.

Beberapa daripada mereka menyuarakan pandangan bahawa penampilan ini tidak kena dengan wajah desa nan permai, dan ada yang menilai ia sebagai keputusan yang kurang sesuai.

Baca Juga : Ibu Bapa culas bayar yuran, lelaki dedah yuran tertunggak PASTI cecah RM15,000