“Asal lalu jalan ni je bau semerbak harum, bila cek rupanya benda ni..”

Baru-baru ini, orang ramai dikejutkan dengan fenomena bau bunga harum semerbak pada waktu di tengah malam di sekitar Lembah Klang.

Fenomena bau bunga wangi yang kuat pada waktu tengah malam itu telah menimbulkan seribu tanda tanya.

Lagi pula, bau wangi pada waktu malam sering dikaitkan dengan kejadian paranormal ataupun makhluk-mahluk ghaib yang menyeramkan.

"Asal lalu jalan ni je bau semerbak harum, bila cek rupanya benda ni.."

Kejadian ini telah menjadi buah mulut dalam kalangan pengguna media sosial khususnya pengguna Facebook dan Twitter di Malaysia.

Dalam satu hantaran di kumpulan Facebook Seremban Online E-Mall 2021, seorang pengguna Facebook yang dikenali dengan nama Hamba Yang Merintih telah memuatnaik satu status pada 5 Jun lepas.

“Ada sesiapa bau bunga tak dua tiga hari ini sekitar jam 10 hingga 12 malam,” tulisnya.

Status itu telah meraih perhatian warga maya, yang rata-ratanya turut mengalami pengalaman yang serupa. Rata-rata mengakui merasa sedikit seram apabila berdepan dengan situasi tersebut.

“Bau macam bunga kenanga. Tapi diam-diam je tak bagi tahu orang. Takut.”

“Malam tadi, (ada) bau area lepas Tol Mambau, bukan main kuat bau bila buka tingkap kereta. Ingat ada hantu ikut balik.!

“Kat Ampang pon ada bau bunga.. lepas Maghrib je bau., pukul 12 ke atas baru nak masuk tidur, bau lagi .. Ingat kami je yang bau bunga ini,”

Selain Facebook, pengguna Twitter turut berkongsi mengenai pengalaman terhidu bau wangi bunga yang sangat kuat pada waktu tengah malam.

“Rupanya bukan aku seorang je yang bau benda wangi dekat rumah. Ada orang lain pun bau yang sama. Bau bunga bunga fresh ya. Ya Allah, risaunya, ” tulis pengguna Twitter Faizal Abdul Halim (@faizalabdhalim_).

Rupanya bukan aku sorang je yang bau benda wangi kt rumah. Ada orang lain pun bau yang sama.

Misteri bau bunga harum semerbak dirungkai oleh pengguna media sosial lain

Ketika pengguna media sosial diulit dengan rasa seram sejuk atas apa yang berlaku baru-baru ini, beberapa warga maya lain menjelaskan apa yang sedang berlaku.

“Sebenarnya ini adalah ‘full moon’ di mana bunga-bunga sedang berada dalam fasa ‘peak blooming’,” jelas pengguna Facebook bernama Fiffy Ahmad.

Penjelasan ini sedikit sebanyak mambantu dalam mengurangkan rasa seram-sejuk yang dialami rakyat Malaysia.

Baca juga: Enot mengaku tiada tawaran pekerjaan sekarang, ini nasib sedih artis Malaysia ini sekarang