Apa hukum ikut trend ‘How I Look In 1930s’

Trend terkini di TikTok yang sedang meningkat populariti, “How I Would Look Like in The 1930’s,” mendapat respons positif daripada pengguna media sosial.

Walau bagaimanapun, platform tersebut menunjukkan bahawa trend ini, yang melibatkan transformasi gambar diri mengikut gaya tahun 30-an dengan menggunakan teknologi kecerdasan buatan (AI), kurang sesuai dan dipertikaikan oleh golongan wanita bertudung.

Kesan negatif terhadap gambaran wanita bertudung muncul kerana hasil transformasi tersebut tidak menunjukkan wanita tersebut bertudung dan malah berpakaian secara seksi.

Apa hukum ikut trend 'How I Look In 1930s'

Pengguna TikTok @ticerfareiza memberikan nasihat kepada golongan muslimah agar tidak terpengaruh dengan trend ini, terutama bagi kaum wanita.

Beliau menekankan bahawa walaupun kaum lelaki mungkin tidak menghadapi masalah dengan trend ini, namun bagi wanita bertudung, mereka seharusnya berhati-hati dan tidak memuat naik gambar tersebut di media sosial sebagai tatapan umum.

Salah seorang pengguna media sosial, Eyka Ismail, memberikan pandangan bahawa walaupun menggunakan teknologi kecerdasan buatan, suntingan tersebut masih mampu mengekalkan sebanyak 90 peratus wajah asli individu.

Beliau menekankan bahawa walaupun gambar tersebut hanya hasil AI, namun sebaiknya dihargai dengan penuh rasa kasih sayang.

Dalam ruang komen, banyak yang bersetuju dengan pandangan wanita tersebut, dengan ramai yang berpendapat bahawa trend ini boleh membawa kepada pengungkapan yang tidak diingini bagi golongan muslimah.

Terdapat kebimbangan bahawa gambar yang disunting boleh menimbulkan fitnah dan membuka ruang untuk diperbincangkan secara negatif mengenai wanita bertudung.

Pengguna bernama Nurul menyatakan kebimbangan mengenai kemungkinan aib yang mungkin timbul walaupun orang tahu bahawa mereka bertudung.

Ayuni turut memberi pesanan untuk berfikir dengan matang sebelum mengikuti trend ini, mempertimbangkan kemungkinan dampak buruk dan dosa yang mungkin timbul jika gambar atau video dimuat naik tanpa pertimbangan yang sewajarnya.

Baca Juga : Tips Paru Goreng Rangup bikin meleleh macam snek