Amaran, jangan bagi kucing makan tikus, ini kesannya

Dr. Malar Santhi Santherasegapan, seorang pegawai perubatan swasta yang juga dikenali sebagai pempengaruh media sosial, mengingatkan bahawa kucing yang diberi makan daging mentah atau tidak dimasak dengan baik, termasuk tikus, berisiko tinggi untuk dijangkiti kuman Toxoplasma.

Kuman ini boleh memberi risiko kepada ibu mengandung, meningkatkan kemungkinan keguguran janin atau kematian bayi yang dikandung.

Menurut Dr. Malar, jangkitan Toxoplasmosis berlaku dalam usus kucing dan bukanlah kucing itu sendiri yang menjadi punca jangkitan tersebut, tetapi adalah najis dari kucing yang menyebabkan jangkitan.

Amaran, jangan bagi kucing makan tikus, ini kesannya

Beliau menekankan bahawa kucing yang makan daging mentah atau tikus mempunyai kemungkinan besar mengandungi kuman Toxoplasma dalam usus mereka.

Namun, kucing yang memakan makanan dalam tin khas untuk kucing atau makanan kucing peket kebiasaannya tidak mempunyai kuman Toxoplasma di usus.

Dr. Malar merujuk kepada laporan media mengenai kematian bayi sembilan bulan dalam kandungan yang dilaporkan disebabkan oleh najis haiwan, menjelaskan bahawa ibu mengandung yang tinggal serumah dengan kucing bukanlah penyumbang kepada risiko jangkitan Toxoplasmosis.

Beliau memberi panduan kepada ibu mengandung dalam mengendalikan najis haiwan tersebut, menggalakkan mereka untuk mendapatkan bantuan orang lain jika memungkinkan.

Bagi yang perlu menangani najis haiwan sendiri, beliau menasihati penggunaan sarung tangan dan pelitup muka serta mencuci tangan dengan bersih selepasnya.

Dr. Malar juga memberikan nasihat kepada wanita mengandung yang suka bercucuk tanam, memperingatkan bahawa aktiviti tersebut juga boleh meningkatkan risiko jangkitan Toxoplasmosis, dan menasihatkan mereka untuk menggunakan sarung tangan ketika melakukan aktiviti tersebut.

Baca Juga : Siapa suruh block kereta orang, pemandu langgar kereta blocking bertalu-talu