‘Aku order kucing bukan anak harimau’ lain macam dia punya game

Suami isteri di Perancis mengalami kejutan yang mengejutkan selepas membeli haiwan peliharaan melalui platform dalam talian.

Pasangan dari Le Havre, Perancis, membeli kucing liar dari jenis Savannah Cat, yang berasal dari Afrika.

Pasangan ini mula berminat untuk memiliki kucing liar tersebut setelah melihat iklan dalam talian dua tahun lalu.

'Aku order kucing bukan anak harimau' lain macam dia punya game

Tetapi, kejutan mereka tidak dapat diterangkan apabila haiwan yang tiba bukanlah kucing, tetapi sebenarnya seorang anak harimau Sumatera.

Dalam usaha mereka untuk memiliki haiwan peliharaan yang unik ini, pasangan tersebut mengeluarkan sejumlah besar wang, iaitu 7,000 Euro (RM34,276), dengan niat untuk menjaga haiwan tersebut dengan cara yang sah.

Namun, kecurigaan timbul apabila mereka menyedari bahawa haiwan yang mereka terima sebenarnya merupakan anak harimau Sumatera.

Harimau Sumatera adalah spesies yang dilindungi dan terancam kepupusan, dengan populasi yang diperkirakan kurang dari 400 ekor di seluruh dunia.

Pemburuan dan penangkapan harimau Sumatera adalah kesalahan yang serius di Indonesia, boleh dikenakan hukuman penjara dan denda tinggi.

Meskipun begitu, perdagangan gelap bagi anggota badan harimau, termasuk kulit, masih berlaku di Sumatera dan beberapa negara Asia.

Pihak berkuasa Perancis telah bertindak dan menangkap sembilan individu yang terlibat dalam operasi perdagangan harimau ini.

Asal-usul haiwan tersebut masih belum dapat dipastikan, tetapi pihak berkuasa percaya bahawa anak harimau itu mungkin sebelum ini digunakan untuk penggambaran video muzik rap.

Kini, anak harimau tersebut berada dalam keadaan sihat dan telah diserahkan kepada Pejabat Biodiversiti Perancis untuk tindakan lanjut.

Baca Juga : Pasangan baru kahwin nak bulan madu jadi bulan pahit lepas kena kencing