Aksi dua katak kecil berpelukan dibawah kuntuman bunga

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Tags” ]Aksi dua katak kecil berpelukan dibawah kuntuman bunga berjaya curi tumpuan. Dunia haiwan sentiasa penuh dengan detik-detik ajaib, tetapi tidak semua daripada kita bertuah untuk menyaksikan pemandangan yang begitu indah. Sungguhpun begitu kita masih boleh mengagumi keindahan itu melalui gambar-gambar yang ditangkap oleh jurugambar hidupan liar yang setia di seluruh dunia. curi tumpuan, keindahan alam, keindahan alam semula jadi, alam semula jadi, hidupan, haiwan, binatang, katak besar, katak cantik, katak viral, haiwan viral, berita viral tiktok, viral tiktok, isu semasa, berita hari ini, berita hangat, berita malaysia terkini, berita harian, post viral, berita Malaysia, isu semasa Malaysia, berita harian, wanita hari ini.[/bg_collapse]

Aksi dua katak kecil berpelukan dibawah kuntuman bunga berjaya curi tumpuan. Dunia haiwan sentiasa penuh dengan detik-detik ajaib, tetapi tidak semua daripada kita bertuah untuk menyaksikan pemandangan yang begitu indah. Sungguhpun begitu kita masih boleh mengagumi keindahan itu melalui gambar-gambar yang ditangkap oleh jurugambar hidupan liar yang setia di seluruh dunia.

Dengan semangat yang tinggi serta kemahiran cemerlang mereka, mereka membuka dunia baharu yang menarik dan tidak pernah kita ketahui sebelum ini.

Sumber gambar: Ajar Setiadi

Ajar Setiadi adalah salah seorang jurugambar yang berbakat. Jurugambar Indonesia itu telah lama berminat untuk melihat kehidupan haiwan liar yang berwarna-warni berhampiran rumahnya di Bogor, terutamanya yang kecil seperti burung, ular, biawak… malah, katak yang berada disekelilingnya juga tidak asing baginya.

Sumber gambar: Ajar Setiadi

Selepas bertahun-tahun mengembara dengan kamera di tangannya, Setiadi telah merakam banyak gambar yang memukau di mana makhluk-makhluk kecil ini meluahkan perasaannya seperti manusia. Tetapi menurutnya, detik indah dua ekor katak pokok hijau berpelukan mesra antara satu sama lain yang dilihatnya baru-baru ini dalam r!but pada Februari adalah salah satu adegan paling tidak dapat dilupakan yang pernah dilihatnya sepanjang hayatnya.

“Saya hanya dapat beberapa ketik kerana detik ini tidak boleh diulang,” katanya.

Sumber gambar: Ajar Setiadi

Seperti yang anda lihat dalam gambar yang mengkagumkan itu, pasangan yang seperti kekasih itu sedang berpaut pada sekuntum bunga sambil menunggu hujan berhenti. Ia adalah saat yang sangat indah, bukan?

Sumber gambar: Ajar Setiadi

Merakam gambar yang begitu memukau sudah tentu bukan mudah. Tidak seperti berkomunikasi secara langsung dengan model seperti yang sering kita lakukan semasa bekerja dengan manusia, jurugambar hidupan li4r perlu menunggu lama untuk mengetik kamera pada masa yang tepat. kadangkala dalam keadaan cuaca yang sangat te.ruk. Walau bagaimanapun, hasilnya sentiasa berbaloi.

“Saya biarkan (haiwan) bertindak,” kongsi Setiadi. “Saya hanya menunggu saat terbaik.”

Baca:

Netizen tegur cara pemakaian Kak KM untuk Majlis Aqiqah, kurang sesuai

Lelaki simbah muka wanita dengan minuman, sekali wanita itu peninju Muay Thai

6 tahun buaya ini tersekat tayar di leher, ini kesudahan yang berlaku