Aishah tuntut harta, Alif Teega terpaksa ubah nama harta pusaka

Dengan peka terhadap haknya sebagai isteri pertama, Aisyah Hijanah, seorang personaliti media sosial, menyatakan bahawa suaminya, Alif Teega, telah bersetuju untuk memindahkan semua harta dan aset yang telah dibina sejak awal perkahwinan ke atas namanya.

Walaupun telah meredakan hati menerima takdir poligami, Aisyah Hijanah Azhari, 28 tahun, menjelaskan bahawa tindakannya ini merupakan salah satu langkah untuk menuntut haknya selepas melalui perjuangan bersama suaminya sebelum ini.

“Semua hasil titik peluh yang kami bina bersama suami dari awal perkahwinan, termasuklah saham syarikat, rumah, kereta, dan aset-aset lain, telah dipindahkan sepenuhnya kepada milik saya,” ujarnya bersyukur kerana suaminya memberikan kerjasama baik dalam proses penyerahan harta.

Aishah tuntut harta, Alif Teega terpaksa ubah nama harta pusaka

Aisyah Hijanah memberikan nasihat kepada wanita-wanita yang hidup dalam poligami agar tidak terburu-buru membuat keputusan meminta cerai, sebaliknya, mencari penyelesaian dalam menghadapi konflik rumah tangga dengan tenang.

“Dalam perkongsian ini, saya juga menasihati agar anda tidak terlalu cepat mengambil keputusan. Catat semua aset bersama dan buat satu perjanjian khas. Kalau mampu, lantik peguam,” katanya dalam hantaran Instagram pada petang Isnin.

Aisyah menekankan bahawa tindakan ini bukanlah kerana ia seorang isteri mata duitan, tetapi untuk memastikan kehidupannya bersama anak-anaknya terjamin.

Dia mengucapkan terima kasih kepada suaminya, Alif, kerana memberikan kerjasama baik dan menyerahkan hak yang sepatutnya kepada dia dan anak-anak mereka.

“Bukan bermakna kita tamak atau gila harta, tetapi nak selamat dan jaminan untuk diri serta anak-anak. Sentiasa minta Allah beri petunjuk dan cari jalan yang terbaik,” ujarnya sambil meredakan hati bahawa suaminya bukan miliknya seorang.

Pada 23 November lalu, Alif mengakui dia berpoligami untuk mengelakkan fitnah di masa depan, dan Aisyah mengajak orang ramai untuk tidak berkata buruk mengenai perkahwinan suaminya yang kedua, sambil meminta doa kebahagiaan untuk Alif dan isteri barunya yang belum didedahkan identitinya.

Isu ini menjadi semakin hangat setelah keluarga Aisyah Hijanah mendedahkan bahawa Alif pernah memukul isterinya, dan mereka menjadi saksi terhadap setiap perkara yang berlaku.

Baca Juga : Betul ke lelaki pakai baju wanita curi tabung masjid ni pemimpin parti politik?