Abang ‘Macho’ rimas kerap digoda gadis cantik

Muhammad Syahmi Abni Hajar, seorang penghantar makanan dan penunggang p-hailing berusia 26 tahun, mempunyai ketampanan yang membuatkan dia kerap diterpa ‘gangguan’ daripada pelanggan, terutama golongan wanita.

Menurut Syahmi, beberapa pelanggan wanita mula menunjukkan minat atau ‘menggedik’ ketika dia mengambil pesanan di kedai.

Selain itu, terdapat juga pelanggan yang menghantar mesej peribadi untuk membuat pesanan tanpa menggunakan aplikasi yang sedia ada.

Abang 'Macho' rimas kerap digoda gadis cantik

Bagi Syahmi, usikan atau gangguan yang bersifat sopan adalah perkara biasa dan tidak membuatnya berasa terganggu.

Walau bagaimanapun, ada juga vendor yang dia ambil pesanan makanan mereka menunjukkan tanda-tanda ‘menggedik’, dan terkadang pelanggan yang terlalu teruja sehingga membuatnya berasa segan.

Beliau berkongsi pengalaman mengenai beberapa pelanggan yang menghantar mesej peribadi dengan permintaan yang kadang-kadang agak tidak wajar.

Meskipun Syahmi tidak mengambil hati, beliau tetap menegaskan kepentingan untuk menjaga batas dan batasan dalam setiap interaksi dengan pelanggan.

Syahmi, yang sudah lebih dari setahun berkecimpung dalam kerjaya sebagai ‘rider’, menjelaskan bahawa pilihan kerjayanya bukanlah penghalang untuk menjaga kesihatan.

Walaupun sibuk dengan kerjaya sebagai penghantar makanan, beliau masih menyempatkan masa untuk membuat senaman di gimnasium.

Syahmi juga mendedahkan bahawa sebelum ini, dia bekerja di beberapa klinik kecantikan. Setelah kontrak tamat, beliau mencuba nasib dalam perkhidmatan p-hailing sebagai penghantar makanan.

Alasannya memilih kerjaya sebagai ‘rider’ adalah kerana dia suka menyelesaikan tugas dengan cepat, tidak suka menunggu lama, dan lebih selesa bekerja sendiri.

Walau bagaimanapun, beliau tidak menutup peluang untuk menerima tawaran dalam bidang lain jika rezeki menghampirinya.

Baca Juga : Ni jual anak ke, hantaran kahwin jejak sampai lebih 1 billion