‘Saya jadi gementar dan takut bila terdengar suara dari kubur tu’ wanita cerita pengalaman di kubur lama

“Sehingga gementar dan penuh ketakutan dirasakannya sepanjang perjalanan pulang ke rumah, terbayang dalam ingatannya apa yang baru sahaja didengarnya,” ujar Najwa Mat Rasid, 33.

Wanita tersebut melahirkan reaksi yang demikian semasa berkongsi pengalaman misteriusnya di Tanah Perkuburan Islam Sungai Merab Luar. Dia mendakwa telah mendengar suara seolah-olah jeritan manusia.

Sebelum itu, Najwa berkongsi video di platform TikTok mengenai pengalamannya tersebut, yang kemudian menjadi viral dan memperoleh pelbagai reaksi dari warganet.

'Saya jadi gementar dan takut bila terdengar suara dari kubur tu' wanita cerita pengalaman di kubur lama

Najwa menceritakan bahawa suara misterius itu terdengar pada waktu petang menjelang senja, ketika dia hendak pulang ke rumah setelah menziarahi pusara ibunya.

“Saya tidak berseorangan ketika itu, kerana saya bersama kakak dan anak kami. Saat hendak menuju ke pagar kubur, saya terkejut dengan suara jeritan yang terdengar… ia tidak begitu kuat… lebih kepada sayup.

“Untuk memastikan, saya bertanya kepada kakak, dan dia juga mendengar suara tersebut,” katanya

Najwa turut menceritakan bahawa dia sempat merakam video suasana tanah perkuburan ketika mendengar suara misterius itu.

“Video itu saya rakam sebagai simpanan, dan baru-baru ini saya kongsikan di TikTok untuk melihat reaksi orang ramai serta pandangan mereka selepas menontonnya.

“Beberapa komen yang saya terima datang dari mereka yang tinggal berdekatan dengan tanah perkuburan, yang mengaku pernah mendengar suara seolah-olah jeritan manusia, tidak lama selepas jenazah dikuburkan.

“Ada juga yang meragui dan menyatakan mungkin apa yang saya dengar itu benar, atau mungkin juga suara bukan manusia tetapi haiwan.

“Tafsiran mengenainya bergantung kepada pandangan individu yang menonton, namun bagi saya secara peribadi, pengalaman ini menjadi pengingat untuk lebih menghargai makna kematian,” katanya.

Baca Juga : ‘Muka kalau ‘elok’ tak apa, nak solekan bajet rupanya kau…’ mak andam geram karenah pelanggan