India adalah ‘pendatang’, Gerakan desak PN kecam kenyataan Tun M

Gerakan berhasrat untuk mengetengahkan isu kontroversi terkini yang melibatkan kenyataan Dr. Mahathir Mohamad semasa mesyuarat Perikatan Nasional (PN) yang dijadualkan pada minggu ini.

Presidennya, Dominic Lau, menyatakan bahawa sebagai seorang negarawan, Mahathir sepatutnya tidak mengeluarkan kenyataan yang boleh menyentuh perasaan kaum lain. Lau menyebut bahawa sebelum ini mereka telah berjumpa dengan Mahathir untuk menyuarakan rasa kesal terhadap kenyataan yang dibuat semasa kempen Pilihan Raya Kecil Pulai pada tahun lalu.

Lau menambah, ketika itu Mahathir menyatakan parti politik yang dipimpin oleh bukan Melayu adalah “parti pendatang.” Senator ini juga mendesak kerajaan menasihatkan bekas perdana menteri tersebut agar berhenti daripada menanam sentimen perkauman, yang boleh merosakkan semangat Bangsa Malaysia yang dibina sebelum ini.

India adalah 'pendatang', Gerakan desak PN kecam kenyataan Tun M

Lau menganggap kenyataan tersebut sebagai “sangat memalukan,” dan menegaskan bahawa seorang tokoh yang pernah membawa agenda Wawasan 2020 sepatutnya tidak membuat kenyataan yang merisaukan ini.

“Menganggap kenyataan itu sebagai ‘sangat memalukan’, Lau berkata tidak sepatutnya ia dikeluarkan oleh seorang tokoh yang pernah membawa agenda Wawasan 2020.”

Beliau menambah lagi bahawa Malaysia adalah sebuah negara unik dengan kepelbagaian kaum, dan kepelbagaian ini merupakan asas yang meneguhkan negara ini. Lau merayu supaya setiap ahli politik keluar dari amalan politik yang cetek dan memahami bahawa merendah diri terhadap kepelbagaian adalah kunci kepada kemakmuran bersama.

Sementara itu, apabila ditanya sama ada Gerakan akan mendesak PN untuk mengecam kenyataan Mahathir, Lau menyatakan bahawa mereka akan membawa isu ini ke perbincangan dalam mesyuarat PN yang akan berlangsung minggu ini. Gerakan merupakan salah satu parti komponen dalam PN bersama PAS, Bersatu, dan Parti Maju Sabah.

Baca Juga : ‘Saya jadi gementar dan takut bila terdengar suara dari kubur tu’ wanita cerita pengalaman di kubur lama