Harga rumah di Cyberjaya susut 50 peratus selepas 6 tahun

Berbincang mengenai pelaburan hartanah, pastinya ramai yang bersetuju di mana pelaburan ini menjanjikan pelaburan yang tinggi dan berbaloi buat para pelabur.

Harga hartanah yang semakin meningkat membolehkan para pelabur mengaut keuntungan sama ada melalui sewaan atau penjualan semula.

Dalam pada itu, tidak semua hartanah sesuai dijadikan sebagai pelaburan. Menerusi perkongsian X @shxhrxlxr, beliau memaklumkan sebuah apartment bernama Skypark Cyberjaya, Jalan Teknokrat 1 bermula serendah RM262,400.

Harga rumah di Cyberjaya susut 50 peratus selepas 6 tahun

Lebih mengejutkan, apartment yang pada awalnya ditawarkan pada harga mencecah setengah juta Ringgit ini mengalami kejatuhan harga hanya dalam tempoh 6 tahun sahaja.

Menerusi semakan di laman web lelong hartanah, apartment di Cyberjaya ini mulai didapati dilelong pada harga RM400,000 pada Mac 2021 dan kemudiannya semakin turun harga lelongan sehinggalah mencecah RM226,000 pada ketika ini.

Pernah menapak dari GF ke tingkat 19 sebab semua lift rosak.

Tempat cantik tapi management tak bijak, projek terbengkalai (maybe tkde funding), maintenance fee pun ramai tak bayar & worst part aku rasa bab parking.

Berdasarkan respon di kalangan netizen menerusi harga lelongan yang rendah, rata-rata netizen bersetuju apartment ini wajar ditawarkan dengan harga yang rendah.

Difahamkan maintenance yang jarang dilakukan, sering mengalami kebakaran, lif kerap bermasalah serta perlu membayar parkir setiap kali mahu masuk ke apartment antara yang menjadi punca orang ramai tidak berminat untuk menetap di apartment ini.

Baca : Ini sebab kerajaan wajibkan hapuskan Touch n Go