Arkeologi jumpa gincu tertua di dunia

Ahli arkeologi telah menemui sisa-sisa kecil klorit yang dipercayai sebagai bekas gincu purba yang berwarna merah tua di kawasan Jiroft di Iran tenggara.

Penemuan ini, yang diterbitkan dalam pelbagai jurnal saintifik, mengungkapkan bahawa mineral-mineral seperti hematit, manganit, dan braunit telah memberikan warna merah gelap pada gincu tersebut.

Selain itu, penemuan ini juga menunjukkan kehadiran bahan-bahan organik seperti lilin tumbuhan dalam campuran, serupa dengan resepi gincu moden.

Arkeologi jumpa gincu tertua di dunia

Menurut laporan Agensi Berita Iran IRNA, penemuan ini, yang berusia kira-kira 4,000 tahun, menggariskan kemahiran tinggi orang Iran purba dalam bidang kimia.

Dr. Nasir Eskandari, seorang profesor di Universiti Tehran dan ahli arkeologi yang terlibat dalam penemuan ini, menyatakan bahawa tujuan kajian ini adalah untuk mengungkap peranan penting orang Iran dalam perkembangan sains kimia pada zaman dahulu.

Beliau menambah bahawa penemuan ini menunjukkan bahawa orang Iran mungkin merupakan pencipta pertama gincu dalam sejarah.

Baca Juga : Ini 3 isyarat polis yang kita kena tahu